• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100024145482641
  • https://www.twitter.com/@KasabasiSalman
  • https://www.instagram.com/salmankasabasi.orgg
    • Ordu İli Akkuş İlçesi Salman Kasabası
    • Salman Kasabasının En Kapsamlı Fotoğraflarla Tanıtım Web Sitesi
    • Ordu İli Akkuş İlçesi Salman Kasabası
    • Salman Kasabasının En Kapsamlı Fotoğraflarla Tanıtım Web Sitesi
    • Ordu İli Akkuş İlçesi Salman Kasabası
    • Salman Kasabasının En Kapsamlı Fotoğraflarla Tanıtım Web Sitesi
    • Ordu İli Akkuş İlçesi Salman Kasabası
    • Salman Kasabasının En Kapsamlı Fotoğraflarla Tanıtım Web Sitesi
    • Ordu İli Akkuş İlçesi Salman Kasabası
    • Salman Kasabasının En Kapsamlı Fotoğraflarla Tanıtım Web Sitesi
Üyelik Girişi
Videolar
Site Haritası
Takvim
Dost Siteler














Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.944334.0803
Euro37.799037.9505
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam14
Toplam Ziyaret309727
SALMAN KASABASI NİÇİN İLÇE OLMALIDIR ?

SALMAN KASABASI NİÇİN İLÇE OLMALIDIR ?

Akkuş ilçemizin bağlı olduğu ORDU İli 1921 yılında GİRESUN İli ile birlikte Millî Mücadele yıllarında kurulmuştur. Farklı 3-4 ilden alınan kazalar (ilçeler) ve (ve hepsi daha sonra ilçe olacak olan o günkü) bağlı nahiyeleri (beldeleri) ile bir araya getirilerek oluşturulmuştur. Ancak bu aynı bölgeden de olsa kendi içinde farklı yerel özellikler taşıyan, yeni ilçe ve nahiyelerin birbirine ve yeni ORDU İline alışması uzun zaman almıştır. Ayrıca bu il coğrafyası Trabzon, Rize, Artvin illeri gibi dağlıktır. Zira il arazisinin çoğu Doğu Karadeniz coğrafyasıdır. Bu durum İL içi ya da İL merkezi ile olan ulaşımda büyük zorluklar oluşturmuştur. Ancak ORDU ilinin, bu adı geçen illerden farklı bir durumu vardır ki ilçelerin çoğu ile ciddi ulaşım sorunu ile İDARİ hizmetler konusunda çok ciddi problem oluşturmuştur:

-ORDU il merkezi il coğrafyasını tam ortalayamamıştır. Türkiye'de İllerin çoğu il coğrafyasının ortasında veya uygun bir noktasında iken ORDU İl merkezi il haritasında uzak en DOĞU köşeye yaslanmış gibidir. Böylece bu durumdan İlin diğer kesimleri kısacası ilçelerin çoğu İl merkezine uzak ve ters kalmış durumdadır. Bu ilçeler, İlin batı (SAMSUN) tarafında ve içerde, orta ve yukarı kesimde (TOKAT tarafında) bulunan ilçeler ve bağlı köyler olarak, aradan geçen 1 asırdan fazla zaman içinde il merkezine olan ulaşımlarında/nakillerinde büyük güçlükler çekmişlerdir. Aynı şekilde ORDU İli de bu ilçelere ulaşım, altyapı ve idari hizmetler sağlamak konusunda ciddi sıkıntılar yaşamıştır. Bu uzak ilçeler ve ilçelerin kırsal kesimleri; köyleri ve kasabalarında yaşayan insanlar için İL MERKEZİNE gidip gelmek 8özellikle yakın geçmişte) büyük bir eziyet teşkil etmiştir.

Bütün bu problemler çerçevesinde ORDU İlinin en uzak ilçesinin AKKUŞ olduğu düşünülürse Akkuş ilçesi ve çevresinin bu problemleri en çok yaşayan ilçe olduğu net şekilde anlaşılacaktır. Yüzyıldan fazla zamandır ORDU İli bünyesinde olan Akkuş ilçesinin aradan geçen zaman içinde yapılan (Bölünmüş) Karadeniz OTOYOLU ve diğer ulaşım altyapısında yaşanan düzelmelere rağmen halen en uzak ilçe olduğu ortadadır. Mevcut bu durum ülkemizin önemli altyapı, ulaşım ve ekonomik gelişmeler yaşamasına karşılık halen ORDU ilinde Akkuş ilçesinin idari ve altyapı hizmetleri almada yaşadığı sıkıntıları bertaraf etmemiştir. 

Ancak en uzak ilçe Akkuş ilçesinin de her tarafı bu sıkıntıları aynı derecede yaşamaz. Zira Akkuş coğrafyası geniş bir ilçedir. Bu ilçenin merkez ve merkeze yakın köyleri yerel hizmetleri almada, ulaşımda daha iyi durumdayken, uzak köyleri ise idari hizmetler, altyapı olarak daha geridedir. Zira mesafe olarak AKKUŞ İlçe merkezine uzak kalmaktadırlar.

Bütün bu uzak köylerin daha iyi idari hizmetler alması, daha sağlıklı altyapıya kavuşması ve vatandaşların uzaklıktan kaynaklı problemlerinin çözümü için en doğru olan çözüm SALMAN Kasabasının ilçe statüsüne kavuşturulmasıdır.

1980’lerin sonu ve 1990’ların başında ORDU İlinde birçok belde/kasaba ilçe statüsüne kavuşurken bu statüye en ihtiyaç duyan Salman Kasabasına ise bu statü çeşitli sebeplerden ötürü verilememiştir. Halbuki bu yeni ilçeler hem kendi (eski) ilçe merkezlerine hem de ORDU İl merkezine Salman Kasabası kadar uzak değildir.

Akkuş ilçesi yeni bir ilçeyi pekâlâ çıkaracak kadar geniş bir coğrafyaya sahiptir. Büyükşehri Yasasının uygulamaya konulmasıyla 2014 yılında kapatılan eski beldelerinden kasaba büyüklüğü taşıyan tek yerleşimidir. Akkuş ilçesinin bu uzak köyleri ve kırsalında merkez konumu ile yeni bir ilçe olmayı hak edecek konumdadır.

SALMAN KASABASI Neden İLÇE OLMALIDIR?

1- Bulunduğu çevrenin Akkuş ilçe merkezine uzak olması ve Salman Kasabasının bu uzak çevrede merkez konumunda olması

Akkuş ilçesi geniş coğrafyasının dağlık olması nedeniyle iki merkez etrafında çevrelenmiştir. Bu iki çevreyi eskiler ‘’Yukarı kol – Aşağı Kol’’ ismiyle nitelendirmişlerdir. Buna göre aslında; aynı benzer yerel kültür, konuşma ağızları ve folklorik özeliklere sahip ilçe halkının uzak geçmişten beri iki tarafa dağılmış kolları coğrafi yükseklik/rakım durumlarına göre bu niteleme yapılmıştır. Ancak bu aynı zamanda sosyo ekonomik iki kümelenmeyi de anlatmak istemiştir. Buna göre; birinci olarak, Akkuş ilçe merkezi etrafında kümelenen yüksek rakımlı çevre ‘’Yukarı Kol’’ ilçe merkezine uzak kalan ve rakımı ise daha düşük olan köylerin Salman Kasabası etrafında kümelendiği/çevrelendiği kesim ise ‘’Aşağı Kol’’ olarak nitelenmiştir.

Buna göre Akkuş ilçesi merkezi etrafındaki köylerin en uzak olanı 27 km.dir. Bu köylerden/kırsal mahallelerden daha uzak olan 17-18 kırsal mahalle vardır ki bunlar ilçe merkezinden oldukça uzak kalmaktadır. Bu zaten dağlık olan köyler/kırsal mahalleler ise ilçe merkezine uzak kaldıkları için mecburi kalmadıkça Akkuş ilçe merkezine gidip gelmemektedirler. Bu kırsal mahalleler bu sorunu ilçeye uzak kalan bu (batı istikametindeki) kesimde bir orta merkez mevkiyi önce Pazar yeri sonra ise bir belde haline getirerek çözmüşlerdir. Bu ilk önce Pazar yeri olarak teşkil edilen sonra gelişerek (bir) Belde (bir Kasaba) halini alan yerin adı, Salman’dır. Saman Kasabası önce basit bir Pazar yeri iken zamanla gelişerek bir belde halini alarak, bu ilçeye uzak kalan uzak (batı) kesim (aşağı kolun) kısa zamanda sosyo ekonomik merkezi haline gelmiştir. Ancak bu gelişimini idari olarak ‘’ilçe’’ statüsü almasıyla daha da büyütebilecek iken bunu bir türlü gerçekleştirememiş, üstelik 2014 de yürürlüğe giren Büyükşehir yerel uygulaması ile elindeki Belediyenin alınmasıyla ‘’Belde’’ özelliğini de kaybetmiştir.

Fakat bütün bunlara rağmen Salman yerleşimi işte bu uzak kırsal mahallelerin hem ortak Pazar yeri olması hem de sosyo ekonomik merkezleri olması nedeniyle gelişimini sürdürmüş ve Kasaba halini kaybetmemiştir. Bugün itibariyle Salman KASABASI kendi çevresindeki işte bu mahallelerin adeta ilçe merkezi gibi işlev gören sosyal bir konumdadır. İşte bu sosyo ekonomik realite Salman Kasabasına artık ilçe statüsünü kazandırmalıdır.

2- Akkuş ilçe merkezinin idari ve altyapı olarak uzak Salman merkezli (batı kesimi/aşağı kol) kırsal mahalleleri ile yeterince ilginememesi ve Salman kesimi köylerin/kırsal Mahallelerin ise böylece idari ihtiyaçlar ve altyapı hizmetleri olarak mağdur kalması

Uzak Salman (Aşağı kol) kırsal mahallelerinin Akkuş ilçe merkezine uzak kaldıklarını belirtmiştik. Bu durum öncelikle bu kesimde yer alan kırsal mahalleler ile Akkuş ilçe merkezinin yeterince ilginememesi sonucunu doğurmuştur. Zira zaten mesafe uzaklığı yanında zaten ilçe geneli gibi dağlık olan bu kırsal mahallelere hizmet götürmek kolay değildir. Akkuş gibi küçük bir ilçenin netice olarak; toplamda 40 civarı olan kırsal mahallelerine eşit hizmeti götürmesi ve bunu eşgüdüm içinde sağlaması mümkün değildir. Bu eşyanın ve sosyal yaşamın tabiatına da aykırıdır. Bu durum hem Akkuş ilçe idarecileri ve kamu çalışanlarını da zorlamakta hem de bu uzak Salman (merkezli batı) kesimin (aşağı kolun) da yeterince gerekli idari hizmetleri ve altyapı çalışmalarının sağlanamamasını neticelendirmiştir. Bütün bunların sonunda bu ilçe merkezine uzak (aşağı/batı) Salman kesimi kırsal mahalleleri mağdur olmakta, istenilen idari ve altyapı hizmetlerini sağlanamamaktadır. Böylece bu kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız idari ihtiyaçlarını karşılamada sıkıntılar yaşamakta, gerekli altyapı yeterince sağlanamadığı için insanlarımızın yaşamı da zorlaşmaktadır. Halbuki devlet en büyük organizasyon ve altyapı sağlayıcısı en büyük idari birim olarak, bu tür dağlık ve kendi merkezine uzak yerlerde yeni idari yerel merkezler oluşturmak zorundadır. Böylece nasıl Devletin ana merkezinden taşraya doğru idari merkezler küçülerek gidiyor ve Devlet idari hizmet ve otoritesini böylece taşraya yayıyorsa, aynı şekilde aşağıdan yukarıya doğru kamu otoritesi ve idari hizmetlerin güzel sağlanması adına da yerel merkezlerin en alttan başlayarak yukarıya ana merkeze doğru sağlıklı şekilde yükselmesi ve merkezde toplanması gerekmektedir.

Netice olarak hem Akkuş ilçe idaresinin hizmet sağlama olarak rahatlaması hem de Salman kesiminin yeterli/gerekli idari ve altyapı hizmetlerini alması adına Salman Kasabası ilçe statüsünü almalıdır.

3- Akkuş (uzak batı) Salman kesimi kırsal kesiminin mevcut bütüncül idari yapı ile bir türlü gerekli/yeterli sosyo ekonomik gelişiminin sağlanamaması. Salman Kasabası ilçe olursa ayakta kalacak sosyo ekonomik yapıya sahip olması.

Akkuş ilçe merkezinin uzak kalması uzak (batı) Salman kesimi kırsal mahallelerinin idari hizmetler ve altyapı çalışmalarında eksik kalmasına sebep olduğunu belirttik. Fakat bu durum netice olarak tam da bu nedenle ilçenin bu uzak kesiminin sosyo ekonomik olarak ilerleyememesi ve gelişememesini de sağlamıştır. Zira sosyo ekonomik gelişimin sağlanmasının yolu önce gerekli altyapı ve idari hizmetlerin sağlanmasıdır. Bu altyapı çalışmaları ve idari hizmetler gelişmedikçe, yeterli seviyelere gelmedikçe Salman Kırsal kesimi de yeterince gelişemeyecektir. Ordu ilinde Akkuş ilçesinin mevcut 100 yıllık/1 asırlık durumu nasıl Akkuş ilçesinde istenilen/beklenen sosyo ekonomik gelişmeyi sağlayamamış ise aynı şekilde Akkuş ilçesinin mevcut yerel idari durumu da Salman (Batı/aşağı) kesiminde gelişmesini sağlayamamıştır.

Halbuki SALMAN Kasabası ilçe statüsünü alırsa kendi ayakları üzerinde duracak bir ekonomik gelir altyapısına sahip olduğu görülmektedir. Bir defa Akkuş ilçesinde (üretimi gittikçe artarak bugüne gelen) FINDIK ürününün güncel olarak ortalama üretim 4.500 tona kadar çıkabilmektedir. Buna göre; Akkuş ilçesinin toplam Fındık üretimin yaklaşık 3/2’sinin (% 65 kadarı) SALMAN kesiminde olduğu görülmektedir. Buna göre Salman Kasabası çevresi kırsal mahalleler ile yaklaşık 3.000 ton Fındık üretim kapasitesine sahiptir. Bu miktar ise ORDU ilinde en büyük yüzölçümüne sahip olduğu halde, toplam üretimi 2.400 tona ulaşabilen MESUDİYE ilçesinden daha fazladır. Hatta oluşturulacak bir SALMAN ilçesi FATSA gibi büyük bir ilçenin dibindeki ÇATALPINAR ve ORDU Merkezin dibindeki GÜLYALI ilçelerine oldukça yakın Fındık üretim kapasitesine sahip olduğu görülür. FINDIK ise Türkiye’nin en çok döviz kazandıran Tarım ürünü olarak Salman Kasabası ve çevresinin de en büyük tarım gelir kaynağıdır. SALMAN ilçe olursa ilçede Fiskobirlik, TZ. Odası yahut TM. Ofisi tarafından bir depo açılabilecek kapasite vardır. İlçe olunması ilçede özel sektörü de harekete geçireceği ve zahire mağazaları açılacağı bellidir. Bu durum Salman Kasabasının batısında yer alan ciddi Fındık üretimi yapan SALIPAZARI ile doğrunda yer alan ve Fındık üretimi yaygınlaşan AKKUŞ ilçesi arasında ciddi bir üretim köprüsü ve hareketi, pazarı oluşturması anlamına gelmektedir.

Yine SALMAN ve çevresi ciddi CEVİZ üreticisi olmanın yanında, güney kesimlerinde meşhur AKKUŞ (Şeker cinsi) Fasulyenin üretim alanları da bulunur. Bunun yanında kırsal kesimde hemen her hanenin ortak üretim çeşitleri olan Mısır, Fasulye ve kısmen buğday, arpa ve yulaf ilçe tarımını çeşitlendiren kırsal kesimde kendine yeter tarım üretimini sağlayan geleneksel ürünlerdir.

Yine Salman kesiminde geleneksel hayvancılık olarak büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığa müsait alanların çokluğu ve eldeki üretim miktarı da mevcut ihtiyaçları karşılayacak kapasitededir.

4- İlçeye uzak (batı) Salman kesiminde SALMAN Kasabasının ilçe olmasıyla AKKUŞ ilçesinin de idari olarak rahatlayacak olması.

Akkuş gibi küçük bir ilçenin netice olarak; toplamda 40 civarı olan kırsal mahallelerine eşit hizmeti götürmesi ve bunu eşgüdüm içinde sağlıklı biçimde sağlaması mümkün değildir. Bu durum aslında Akkuş ilçe idarecileri ve kamu çalışanlarını da zorlamakta ve uzak Salman kesimine yapılacak idari ve altyapı hizmetlerini aksatmaktadır. Hâlbuki Akkuş ilçesinin merkez (yukarı) kesiminde

yer alan en uzak kırsal mahallelerden 23 km.dir. Bu uzaklık ise dağlık bu tür arazilerde 25 km.ye kadar makuldür. Fakat uzak Salman Kasabasında ilçe merkezine en yakın kırsal mahallelerin uzaklığı ise 25 km.den başlamaktadır. Uzak (batı) Salman Kesiminde kırsal mahallelerin ilçe merkezine uzaklığı ise 30-40 km. civarındadır ki bu uzaklık ile Akkuş ilçe merkezinin bu köylere/kırsal mahallelere sağlıklı hizmet götürmesi mümkün değildir. Birde bu kesimde Akkuş ilçe merkezine 52-54 km. uzaklıkta olan Kargı Çökek gibi kırsal mahallelerinde olduğu hesaba katılırsa Akkuş ilçe merkezinin ne denli zor bir idari hizmet sorumluluğu ile karşı karşıya olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Bütün bunların kesin ve en iyi çözümü ise; bu uzak kırsal mahallelerin ortasında bir Pazar merkezi olarak ortaya çıkarak ortak sosyo ekonomik merkez konumunda olan Salman Kasabasının ilçe olarak kabul edilmesidir.

5- Akkuş ilçesinin Salman KASABASI ilçe olarak ayrılırsa ‘’büyük ekonomik gelir kaybına uğrayacağı’’ endişesinin yersiz ve temelsiz oluşu

Salman Kasabasının ilçe olma isteği yeni değildir. Geçmişte bir iki defa gelen bu ilçe fırsatlarında Akkuş ilçesi merkezi yerel yönetimi engel olmuş, Salman Kasabası ve çevresi kesiminin ilçe halini alarak ayrılmasına engel olmuşlardır. Akkuş ilçe merkezin bu tutumu almasında en büyük engel ise SALMAN kasabası ilçe olur ve ayrılırsa AKKUŞ ilçesinin ‘’büyük ekonomik gelir kaybına uğrayacağı’’ endişesidir. Halbuki bu endişe büyük oranda geçersiz ve temelsiz bir kaygıdır.

Buna göre ilçenin batısında yer alan uzak Salman kesimi kırsal mahalleleri halkının ilçe merkezine idari, eğitim ve sağlık gibi mecburi kamu işleri nedeniyle gelip gitmelerinin ilçeye büyük katkı sağladığı ve yerel esnafı ayakta tuttuğu düşüncesi hakimdir. Halbuki Akkuş ilçe merkezi yerel esnaflarının aylık, haftalık ciroları içinde uzak Salman kesimi halkının sağladığı katkılar %20’yi geçmediği görülecektir. Zira bunlar dönemsel ve ara katkılardır. Bir defa uzak kalan Salma kesimi halkı sosyo ekonomik ilişkilerinde daha çok batı tarafındaki Salıpazarı ilçesini kullanmaktadır. Akkuş ilçe merkezine ise sadece bu tür sağlık, eğitim, tapu, mahkeme gibi mecburi ihtiyaçları olduğu müddetçe ara ara gelmektedir. Bu ise Akkuş ilçesine öyle zannedildiği gibi büyük faydalar sağlamaktan uzaktır. Akkuş ilçesinin yerel esnafının geliri daha çok merkeze yakın olan (yukarı kesim) kırsal mahalleleri halkının haftalık Pazar başta olmak üzere ilçe merkezine gelip gitmeleridir. Yine ayrıca ilçe merkezindeki halkın katkısı ise devamlıdır. Bunun yanında dikkat çekmeyen ancak ciddi gelir sağlayan bir diğer konu ise; Akkuş ilçesinin üzerinde olduğu Ünye- Niksar karayolundan gelip geçen yolcu trafiğidir. Ayrıca Akkuş merkezde ki pazara ve özellikle yaz aylarında ilçe merkezine çevre diğer ilçelerin köyleri de geldiği görülür. Görüldüğü üzere uzak Salman kesiminin ilçeye sağladığı gelirler daha aşağı sıralarda yer alır.

Akkuş ilçesinin uzak Salman kesiminin sağladığını iddia ettiği ekonomik faydanın temelinde Salman kesiminin ‘’Fındık gelirlerinin iyi olduğu’’ kanısı vardır. Halbuki FINDIK geliri Akkuş ilçe merkezinin de içinde olduğu ‘’yukarı kesimde’’ yaygınlaşmaktadır. Buna göre ilçenin kuzeyinde ki kırsal mahallelerin hemen hepsinde Fındık üretimi yayılmıştır. Buralarda bazı köylerde Fındık üretimi daha sonradan da başlamış olsa da bugün itibariyle ilçenin bu kesimde yer alan kuzeydeki köylerinin hemen hepsinde Fındık üretimi yaygındır. Ayrıca bu Fındık üretimi nerdeyse artık ilçe merkezine kadar ulaşmıştır. Güney kesimi köylerinde bile az da olsa yapıldığı görülür. Netice olarak, bugün SALMAN kasabası ilçe olup ayrılırsa AKKUŞ ilçesi (kalan haliyle) toplamda 1.500 tondan fazla Fındık üretimi yapar konumdadır. Bu rakam ise Fındığın üretiminin yayılmasıyla 2.000 tonları bulacağı ortadadır.

Yine Fındık üretimi zayıf veya hiç olmayan Güney kesimi kırsal mahallelerinde ise, yaygın olarak (yakın tarihte ortaya çıkan ve) önemli gelir sağlayan Şeker cindi KURU FASULYE üretimi yaygındır. Bu Akkuşa ait ve özellikle bu güney kesimi karasal iklimi ağır basan kırsal mahallelerde daha iyi yetişen, bu lezzetli fasulye cinsi 2009 yılında ‘’coğrafi işaretli’ olarak tescillenmesiyle birlikte önce çevre ilçe ve illerde, daha sonra tanıtımının yapılmasıyla birlikte ise ülke genelinde ciddi talep görmektedir. Zira bu Akkuş şeker cinsi Kuru Fasulyesi hem yüksek dağlık kesimlerde zirai ilaç kullanmadan ve güneşli temiz yerlerde yetişen, çabuk pişen ve lezzetli özelliği ile öne çıkmaktadır. Bu oluşan ciddi talep sonrasında ise fasulyeye talep artınca piyasası yükselmiş ve bugün ülkemizde (Kelkit Fasulyesi gibi) en pahalı fasulyelerden biri olmuştur. Dolayısıyla Fasulyenin asıl üretildiği yerler olarak daha çok Akkuş yukarı kesimde ki güney (Niksar, Erbaa) tarafında kalan köyler için önemli bir gelir kaynağı olmuştur.

Böylece Akkuş ilçesinin merkez/yukarı kesiminde yer alan köylerin kuzeydekileri için Fındık güneydekiler için Kuru Fasulye üretimi gibi ciddi tarım gelirleri mevcuttur. Bunun yanında ciddi şekilde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Üstelik ciddi besi ahırları olarak büyükbaş üretimi yapanlar, yine ciddi organik tavuk ve yumurta üreten çiftçilerde vardır.

Bütün bunların yanında kırsaldaki insanların (uzak salman kesimi gibi) temel besin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geleneksel buğday, mısır, arpa ve yulaf üretimi de yapılır.

Yine ilçenin hem dağlık hem de orman arazisi üzerinde olmasıyla orman köylüsü olarak orman işçiliği gelirleri de vardır.

Görüldüğü üzere Salman Kasabasının ayrılması ile Akkuş ilçesinin ciddi gelir kaybına yol açacağı ve ilçenin söneceği endişeleri yersizdir.

Diğer taraftan Salman Kasabasının ilçe olmasıyla şu an Kasaba merkezinde yer alan 1000-1200 kişi insan sayısının kısa zamanda 3-5 bin gibi rakamlara çıkacağı ortadadır. Böylece oluşacak ve büyücek bir Salman ilçesinin oluşturacağı sosyo ekonomik pastanın büyüklüğünden Akkuş ilçesi de faydalanacaktır. Zira bu insanlar yine en yakın ilçe olarak Akkuş ilçesine gelecek İstanbul ve Ankara gibi büyük merkezlere gitmek için yine Akkuş ilçesini kullanacaklardır. Diğer taraftan kuzeyde Ünye ile Akkuş arasında oluşacak bir yeni Tekkiraz ilçesinin de büyümesiyle oluşacak ekonomik potansiyelde Akkuş ilçesinin faydalar sağlayacağı muhakkaktır. Böylece Ünye-Akkuş-Salıpazarı-İlküvez arasında oluşacak yeni ilçelerin yapacağı sinerji ve artacak nüfusun etkileri ile daha çok ekonomik hareketlilik ve gelir artışı yaşanacağı ortadadır.

6- Uzak (batı) Salman kesimi kırsal kesiminin Akkuş ilçesi ile mevcut bütüncül idari yapı ile bir türlü gerekli/yeterli sosyo ekonomik gelişiminin sağlanamaması, idari ve altyapıdaki hizmetlerin de aksaması ile oluşan büyük nüfus kaybı.

Akkuş ilçesi geneli büyük dış göç vermektedir. Bundan 33 yıl önceki (1990) nüfus sayımında Akkuş ilçesinin nüfus bugünkü genel nüfusun iki katından fazladır. Bu durum ilçe genelinde ciddi bir nüfus kaybının yaşandığını gözler önüne sermektedir. Bunun elbette büyük nedeni ekonomik hayatın zorlaşması ve kırsal kesimde yaşanan büyük gelir kayıplarıdır. Ancak bir diğer temel neden de şudur ki; çoğu zaten dağlık olan Akkuş ilçesinin özellikle yeterli altyapı hizmeti alamayan ve uzak kaldığı için yerel idari hizmetleri sağlıklı sağlanamayan Salman kesiminde yerel halk bir zaman sonra çareyi göç etmekte bulmaktadır. Mevcut yerel idari durumunda meseleyi çözemediği ortadadır. Buna göre Salman Kasabasının ilçe haline getirilmesi ve böylece Salman kesiminin gerekli altyapı hizmetlerini alabilmesi ve kırsal kesimde halkın yerel idari kamu hizmetlerinin sağlıklı sağlanabilmesiyle bu dış göçlerin önemli oranda azalacağı ortadadır.

Kaynak: Bahadır KAYIM

SALMAN'NIN İLÇE OLMASI PLATFORMU Facebook Grubu İçin Tıklayınız.

Yazının Kaynağı İçin Tıklayınız.

Facebook Grup Kurucusu: Mustafa Kemal ÇAYIROĞLU




Resimler Kaynak: Salman’nın İlçe Olması Platformu

  
668 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın